Argus

U zult het album vergeefs zoeken in de Jaderlandse Album Top 200 of 500. U zult evenmin een nummer van Wishbone Ash tegenkomen in welke Aller Tijden lijst van Jaderland dan ook. Dat heeft een reden. En dat is niet dat we Wishbone Ash niet kennen. We kennen de band al zeker enkele decennia. Van naam en ook enkele nummers zijn niet geheel onbekend. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd mij de band al eens getipt. Maar toen had ik zoiets van ja, je kunt niet alles mooi vinden.

Tot ik onlangs bezig was met de Jadergrafie van Iron Maiden. Ik las ergens dat Steve Harris, de oprichter van die band, het meest beïnvloed zei te zijn door Wishbone Ash en dan met name het album Argus. Genoeg reden om me dit album te gaan leren kennen.

Het was veel belovend en ik ben niet teleurgesteld. In tegendeel. Luister alleen al eens naar het openingsnummer. Met welk een kraakhelder akoestisch gitaarspel dit album aanvangt, werkelijk van een betoverende schoonheid. Daarna wordt het wat ruiger, maar niet zo ruig als Iron Maiden, maar toch wonderschoon. En ook de meeste andere nummers, fantastisch. Echt een aanrader.
Voor luisteraards van Arrow Classic Rock of Baars Classic Rock zullen veel nummers bekend voorkomen, voor mij dus ook. Alleen had ik dan niet steeds door dat ik naar Wishbone Ash zat te luisteren. Maar nu dus wel. Een absolute verrijking voor mijn collectie. Het zal u niet verbazen, Wishbone Ash zal in de volgende edities in de bovenste regionen van de Jaderlandse lijsten verschijnen om daar waarschijnlijk nooit meer weg te gaan.