Gary Fomdeck

Geniale grap van Gerard Ekdom. Hij heeft zijn 3FM collega´s en daarnaast ook heel Nederland voor de gek gehouden.

Hij schreef en zong het nummer I’ll Be There This Christmas zelf, dook met een aantal complot-leden de studio in, zorgde voor een facebook pagina en slingerde enkele fictieve antecenten de wereld in. Zo kwam Gary Fomdeck uit Chicago en had hij eerder samengewerkt met Rihanna. Jaja. Allemaal om het een beetje geloofwaardig te maken.

Het is een knap staaltje werk, het zo lang geheim houden bedoel ik en het feit dat het op enkele lijsten op 1 is gekomen. En er zijn ook veel mensen die het echt mooi vinden. Dus dat heeft Gerard Ekdom knap gedaan. Hij kan natuurlijk helemaal niet meer stuk vanwege het feit dat de opbrengst ten goede komt het goede doel van het Serious Request gebeuren van dit jaar.

De kans is zeer klein dat dit nummer van Gary Fomdeck ooit in de Aller Tijden lijst van de Stichting Jaderland verschijnt, maar dat zal de tijd moeten uitwijzen. Het is wel goed geproduceerd, zeg maar glad en echt gemaakt voor de radio, niet te lang en goed in oor klinkende lyrics, niet te moeilijk zeg maar. Klinkt allemaal erg professioneel.

De naam is geniaal gekozen, de voornaam vertaald en de letters van zijn achternaam door elkaar gehusseld met 2 letters erbij dat het makkelijk uit te spreken is. Een anagram noemen we zo iets, alleen een niet geheel zuivere. Wel zuivere anagrammen in de popmuziek zijn onder andere Guns n’ Roses zanger Axl Rose (oral sex) en de fictieve achternaam van O O Den Haag zanger Harrie Klorkestein (Klein Orkest), pseudoniem van Harrie Jekkers.

Het verhaal achter Gary Fomdeck deed me denken aan Benjamin Breeg, al had laatst genoemde geval minder humor. Het was meer een commerciële stunt dan een practical joke. In 2006 bracht Iron Maiden de single The Reincarnation Of Benjamin Breeg uit. Al die Iron Maiden fans gingen meteen googlen om te kijken wie die Benjamin Breeg was. Hij bleek inderdaad te bestaan en het ging om een joodse persoon uit de Tweede Wereldoorlog over wie niet zo veel bekend was. Er stond wel een beknopte biografie op de Wikipedia. Alleen wie goed oplette zag dat deze geplaatst was op de dag van de release van de single. Het hele verhaal bleek fake. Het bleek een grap, of eigenlijk zoals gezegd een commercële stunt en in Zweden zijn ze er in getrapt, daar bereikte de single als enige Iron Maiden hit de eerste plaats in de landelijke hitlijst. In Finland kwam dit nummer ook op 1, maar dat was Iron Maiden wel vaker gelukt, ook zonder fratsen.

Gary Fomdeck bevat meer humor, en krijgt ook meer credits omdat het voor een goed doel is. En tegelijkertijd rijst de ster van Gerard Ekdom tot nog grotere hoogte. Gary, eh Gerard, gefeliciteerd! En nog fijne kerstdagen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *