Decades

Het Album van de Week van week 47-2018:

DECADES – NIGHTWISH

Beluister via Spotify

Decades is het zevende compilatie album van Nightwish en daarmee hebben ze bijna net zoveel compilatiealbums gemaakt als studioalbums, en dat zijn er 8. Het is in principe niet de bedoeling om compilatiealbums als album van de week te benoemen, net zo min als live-albums en dergelijke. Maar voor dit album maken we graag een uitzondering en dat is omdat dit het album is waar we bij Jaderland nu regelmatig naar luisteren, we waren Nightwish al een tijdje kwijt en met dit compilatiealbum horen we behalve de oude nummers van vroeger ook de nummers die we in de tussentijd gemist hebben.

Het meest in het oog springende nummer is het 24 minuten durende ‘The Greatest Show On Earth’, dat het verhaal vertelt over de evolutie. Het was de weekalert van vorige week. We hebben bij de redactie even getwijfeld of we het wel kunnen maken om een liedje dat maarliefst 24 minuten duurt wel toe kunnen laten tot de Jaderlande Top 40, maar we hebben onszelf geen overtuigende argumenten kunnen geven om het niet te doen. Het heeft er in ieder geval toe bij gedragen dat de Jaderlandse Top 40 van deze week de langste aller tijden is, te weten 3 uur en 47 minuten.

Het mooie van het nummer is dat het je meeneemt door de tijd, door het heelal, door de Sahara, door materie, van de allerkleinste deeltjes naar de grootst denkbare getallen, van het ontstaan van het leven tot aan het feit dat we sterfelijk zijn en dat we daarmee tot de gelukkigen behoren.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken maakt Nightwish geen gothic metal maar symfonische heavy metal. Dat heavy vind ik op zich wel meevallen maar symfonisch is het zeker. Dat nadrukkelijk afstand nemen van gothic heeft er ook mee te maken dat gothic veelal in het religieuze hoekje zit, of op zijn minst de symbolen daarvan uitdraagt. En daar wil Nightwish niks van weten. Songwriter Tuomas Holopainen is een echte evolutionist en is geïnspireerd door het boek ‘The Greatest Show On Earth’ van Richard Dawkins uit 2009. Dawkins zelf doet een soort voice over, of eigenlijk wat interessante citaten uit zijn eigen werk. Hij kan het echt heel mooi en beeldend vertellen, maar ik vind het zelf wat overdreven. Hij vertelt dat het aantal mensen dat in potentie zou kunnen leven schier oneindig is, maar een zaadcel en ook een eicel is natuurlijk nog geen mens.

Hoe dan ook, het is vredelievend hoe Dawkins en Nightwish elkaar vereren door de samenwerking op ‘The Greatest Show On Earth’. Dawkins had Nightwish ook voor de rechter kunnen slepen voor het gebruik van de titel van zijn boek. Maar ze zijn zielverwanten en hij vindt het alleen maar een eer om zijn boodschap nu ook via muziek uit te dragen.

Hoe anders verging het Kid Rock, die zijn tour ‘The Greatest Show On Earth’ noemde, naar een van zijn songs die eerder dit jaar korte tijd in de Jaderlandse Top 40 stond. Niet Richard Dawkins klaagde hem aan, maar de Ringling Bros. and Barnum Circus, omdat dit circus ook de naam ‘The Greatest Show On Earth’ droeg. De rechter stelde Kid Rock in het gelijk, maar Kid Rock had ondertussen zijn tour al een andere naam gegeven om van het gedoe af te zijn. Waarom het circus geen aanklacht tegen Richard Dawkins en Nightwish indiende is mij niet bekend.

Een ander opvallend nummer op Decades is ‘Storytime’, dat me doet denken aan Abba. Niet zo gek, de zangeres Anette Olzon komt uit Zweden, die het stokje overnam van Tarja Turunen. ‘Storytime’ staat inmiddels hoog in de Jaderlandse Top 40, net als ‘The Greatest Show On Earth’ met onze eigen Floor Jansen die vóór Nightwish in After Forever zong (denk daar maar eens over na).

Nightwish is dus weer helemaal terug in Jaderland. In met name 2003 stond Nightwish ook regelmatig in de lijst maar sinds een week of 3 zijn de finnen weer helemaal in beeld. Kort nadat ik me weer ging oriënteren op Nightwish reed ik samen met een oud collega en thans zakenrelatie naar een klant en toen begon hij over Nightwish, hoe toevallig en dat hij binnenkort naar hun concert ging in Oberhausen (dat ging op 9 november plaatsvinden). Wat een deja vu, zelf was ik ook ooit in Oberhausen bij hun concert, dat was januari 2003. Wat leuk dat ze dat nog steeds doen. Wat ik ervan herinner is dat er een act met metal in berenpakken speelde. Ja precies, die later het songfestival wonnen voor Finland, hoe heten ze ook alweer? Lordi was het. Ja die. En wat ik ook grappig vond was wat de man achter me op de tribune vertelde. Ik hoorde die mensen een vreemde taal spreken waarvan ik vermoedde dat het Fins was. Het bleek inderdaad Fins te zijn. Ik vroeg of ze speciaal naar Duitsland waren gekomen voor het concert. Dat klopte en hij vertelde me dat ze naast de bandleden van Nightwish in het vliegtuig zaten. Vroegen ze aan elkaar: waar gaan jullie heen. Naar een concert. O wat leuk wij gaan ook naar een concert.

Nog een leuke anekdote (het is nu even Storytime), die ik meekreeg van de eerder genoemde oud collega. Hij vertelde over de tour die Nightwish maakte in Zuid-Amerika waar om een of andere reden Anette Olzon afhaakte. Maar er stond nog een hele concert reeks op het programma. Nightwish had Floor Jansen een keer in het voorprogramma gehad of op een festival zien zingen, en waren gecharmeerd van haar. Hun concerten moesten doorgaan en ze zagen in Floor Jansen de ideale vervangster. Er was echter een probleem, en eigenlijk wel meer dan 1: die zangeres was aan de andere kant van de wereld, had waarschijnlijk ook haar dingen te doen en zij kent de liedjes van Nightwish waarschijnlijk niet zo goed. Maar goed, ze belden met Floor met de vraag, kun jij nu in het vliegtuig stappen, even 48 liedjes uit je hoofd leren en hier de concertreeks met ons  afmaken. Oftewel, Floor get on the floor.

Ik weet niet of het helemaal waar is, voor een gedeelte heb ik het na kunnen trekken. Ze is inderdaad ingevallen, het zou gaan om een tijdelijke vervanging, maar wat we wel zeker weten is dat ze intussen de vaste zangeres is van de band.

En op Decades staan ze alle 3: de opera-achtig zingende Tarja (geen zangeres dus maar een soprano zoals ze dat in het genre noemen), de Zweedse Anette, en van eigen bodem Floor Jansen. Luister naar Decades en oordeel zelf wie de beste is. Wij gaan voor Floor.