I Want To Break Free

Een van de vele hits van Queen, overbekend, en vast onderdeel van hun concerten. In Nederland en vele andere landen een nummer 1 hit. In Nederland zelfs de 2e nummer 1 hit van het album The Works want Radio Ga Ga stond ook heel even op 1. Heb het allemaal heel bewust meegemaakt, die tijd haalde ik iedere week braaf mijn Top 40 lijstje bij de plaatselijke platenzaak.

Toch is het niet een van mijn favorieten. Ik vind het zelfs een van de mindere nummers op het album. Nu moet ik zeggen dat The Works ook wel een heel goed album is, ondanks alle synthesizers. Of misschien wel dankzij, want Queen heeft een meesterlijke balans gevonden in de gitaarrock van de jaren zeventig en het modieuze synthesizer werk van de jaren 80 op dit album.

Dat het bij het publiek zo goed doet dit nummer komt in belangrijke mate toch ook door de clip. De verkleedpartij spreekt tot de verbeelding. Aan de boodschap van de tekst zullen de meeste mensen niet zo’n boodschap hebben. De clip vind ik zelf wel grappig maar daarmee is het voor mij niet in eens een goed lied. Maar OK slecht is het, alleen vanwege het feit dat Queen niet te betrappen is op slechte nummers.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten werd het lied wel een hit in Zuid-Amerika en daar stond het in het teken van de strijd tegen de dictatuur. Dus werd het onbedoeld een politiek lied. Nou dat heeft Freddie geweten. Het was namelijk januari 1985 bij de eerste editie van Rock in Rio waar Queen als eerste band op de eerste dag mocht optreden. Honderdduizenden mensen kwamen er op af. En zij zagen op een gegeven moment ‘I Want To Break Free’ opgevoerd worden. Maar wat doen die jongens van Queen in hun naïviteit, ze gingen zich verkleden net als in de clip! Het publiek kwam in opstand en Queen werd uitgejauwd en begrepen niet waarom. Snel maar weer even omkleden. Wat was het geval? Omdat het in Zuid-Amerika als strijdlied tegen de dictatuur wordt gebruikt, voelde het publiek zich met de verkleedpartij niet serieus genomen en voelde zich pijnlijk in het hemd gezet. Queen constateerde achteraf dat het toch lastig is om weg te blijven van politieke issues.

Wat ik verder opmerkelijk vind aan het nummer is dat de albumversie anders is als de singleversie. Dat komt wel vaker voor, alleen is normaalgesproken de singleversie kort en de albumversie lang. Maar hier is de singleversie een minuut langer. Waarom geen idee. De single begint eerst met 40 seconden synthesizer. En de albumversie begint meteen met de instrumentale accoorden. Er bestaat ook nog een extended versie, zeg maar de 12″ versie. Er zijn ook variaties met de instrumentale solo, Brian May deed die aanvankelijk met synthesizer en later met zijn wel bekende electrische gitaar. En nu is er nog een nieuwe versie bijgekomen speciaal voor de Bohemian Rhapsody Soundtrack in 2018, deze edit zit er qua tijd tussen in. Allemaal leuk en aardig die variaties maar doe mij toch maar Radio Ga Ga.

Albumversie Single Remix