wild is the wind

‘Wild Is The Wind’, een mooi nummer, dat ondanks de vele covers niet bekend is bij het grote publiek. Een beetje muziekkenner kent het van David Bowie, van zijn ‘Station To Station’ album uit 1977. De oudere muziekkenners weten misschien dat het origineel is van Johnny Mathis uit 1957, de soundtrack van de gelijknamige film uit hetzelfde jaar. Het mooie van deze versie is dat het James Bond-achtig klinkt, bijzonder omdat er toen nog geen James Bond films bestonden.

En bezoekers van deze site kunnen weten dat ‘Wild Is The Wind’ een nummer 1 hit is in de Jaderlandse Top 40, vertolkt door de Britse zangeres Joanne Shaw Taylor. Wat mij betreft de mooiste versie, mooier nog dan de Bowie versie, zeker ook vanwege de extra lange ruige gitaarsolo, gespeeld door Joanne zelf, fantastisch. Het schijnt dat Dave Stewart haar ontdekt heeft, volgens de Wikipedia. Als je haar hoort spelen denk ik dat het niet zo moeilijk is om haar te ontdekken, maar hij zal haar wel geholpen hebben om verder te komen in de muziekbusiness.

Gelet op het intro, de stijl en de duur van het nummer is de versie van Joanne Shaw Taylor veel meer een cover van David Bowie’s versie dan van het origineel van Johnny Mathis, dat nog geen 3 minuten duurde.

Het toeval wil dat dit herfstachtige nummer de weekalert, zeg maar de alarmschijf, was op 15 september 2018, en dat was het weekend waarin er wereldwijd 3 grote orkaan raasden die flinke schade aanrichtten. Weet u het nog? Dat was Helene in het Caribisch gebied, Florence in het oost-Atlantisch gebied, de Mangkhut in de Grote Ocean. Die laatste was officieel geen orkaan, het was een super typhoon, die met 300 km/h over de Filipijnen raasde. Geen orkaan maar wel heel wild.

Het was onbedoeld een uitstekende keuze als weekalert, dat ‘Wild Is The Wind’. Het was niet bepaald zo dat ik zocht naar een toepasselijk nummer, het kwam een week ervoor toevallig aan de oppervlakte. En als een wervelwind stormde Joanne met dit nummer de Jaderlandse Top 40 binnen recht op nummer 1 af om daar vervolgens maanden te blijven. Tot dat ze uitgeraasd is.

Beluister ‘Wild Is The Wind’ via Spotify:

Johnny Mathis David Bowie Joanne Shaw Taylor