This Ol’ Cowboy

Nog niet eerder heb ik een review geschreven over een liedje dat ik nog maar zo kort ken. Op het moment van schrijven ken ik ‘This Ol’ Cowboy’ van The Marshall Tucker Band nog maar amper 2 weken. En ik ben eerlijk gezegd wel een beetje verliefd op dit nummer. Het is de vrolijkheid in combinatie met een niet zo’n leuk thema. Zijn vrouw heeft hem verlaten. Maar kennelijk vindt de ik persoon in het lied het niet zo heel erg, hij heeft het vaker meegemaakt en weet dat hij zich er wel door heen zal slaan. ‘Het is niet de eerste keer dat deze ouwe cowboy de nacht alleen doorbrengt’, waarna een geniaal aanstekelijk melodietje volgt, met een hoog lekker-puh gehalte.

Dat is zeker de kracht van het nummer. Het is lekker om mee te fluiten, en fijn om het de hele dag in je hoofd te hebben. Alleen voor je omgeving zou het wel minder prettig kunnen zijn.

Ook een kracht van het nummer is het instrumentale gedeelte. Dan moet je wel de albumversie hebben van bijna 7 minuten. Er bestaat ook een radio edit van begrijpelijkerwijs nog geen 4 minuten. Maar daarbij ontbreken de fiddles. Ik noem het gewoon violen want dat zijn het. Maar bij country heet het ineens fiddles. Alleen echt country is het niet, het houdt het midden tussen Americana, Southern Rock, beetje Country ook, vooruit, en ook Jazz. Het is een hele mooi stukje gemêleerd genre, heel knap gedaan. En het middelste gedeelte van de albumversie wordt gekenmerkt door twee dartele violen die tegen elkaar op lijken te gaan. Op een speelse manier interacteren en wanneer ze niet meer verder lijken te kunnen neemt de piano het over. En daarna een steelgitaar, beetje jazzy nootjes, vervolgens de panfluit. Dan komt het aanstekelijke melodietje weer, voor het laatste couplet komt. Let ook op de meeslepende baslijn. En ook het drumwerk is opmerkelijk. Je hoort namelijk regelmatig een lekkere ingetogen roffel.

Wat ook opmerkelijk is, is dat de zangpartij, de vocalen zeg maar, helemaal niet hoogstaand zijn. Ik kan het zelfs meezingen, terwijl ik helemaal niet zingen kan (vraag dat maar aan mijn vrouw). Maar wat zegt dit. Welnu, mijn conclusie is dat het kennelijk helemaal niet belangrijk is of een nummer hoogstaande vocalen heeft om toch als goed beoordeeld te kunnen worden.

En het geldt ook voor de titel en naam van de artiest. Want als je dit leest, ‘This Ol’ Cowboy’ van The Marshall Tucker Band, dan lijkt het een niet al te serieus te nemen lied en band. Niets in minder waar. Het is een zeer kundige groep muzikanten, waarvan trouwens de helft van de originele bezetting al lang is overleden. Maar de band bestaat nog steeds en ik vind lang niet alles mooi van ze, maar tot nu toe vind ik ‘This Ol’ Cowboy’ verreweg het leukste nummer. Je wordt er zo vrolijk van. Ik denk dat het zeker een opsteker kan zijn voor mensen die net door hun partner zijn verlaten, dan kun je hier moed van krijgen, die je dan wel kunt gebruiken. Hoe dan ook, het is een heerlijk nummer, ook als je geen relatieproblemen hebt.

Beluister via Spotify:

Albumversie Radio Edit Live