Tidal

Het Album van de Week van week 10-2019:

Tidal – Fiona Apple

Beluister via Spotify

Dit album ken ik al heel lang, van in de begintijd dat er wekelijkse Jaderlandse Top 40’s verschenen. Een van de nummers stond toen ook in de Top 40, namelijk ‘Shadowboxer’. Dat is niet het eerste nummer dat ik van het Fiona Apple ken, want dat was ‘Fast As You Can’ maar dat staat niet op dit nummer.

Van het album staan 2 nummers in de actuele Jaderlandse Top 5000 en dat is naast de ‘Shadowboxer’ ook ‘Carrion’. Laatst hoorde ik het nummer ‘Criminal’. Aan de stijl en het pianospel herken ik direct wel dat het Fiona Apple was maar niet dat het afkomstig was van Tidal. En dat betekent dat ik het album niet vaak genoeg gedraaid heb. Het staat ook niet in een Jaderlandse Aller Tijden lijst, enigszins tot mijn verbazing. Alle reden dus om het nog eens onder de aandacht te brengen, al is het alleen al bij mezelf.

Want het is een bijzonder album. Voor een debuutalbum helemaal. Ze heeft een geheel eigen stijl als het om het pianospel gaat. Ze zit vooral veel in de lage registers. Ik denk dat ze als een wonderkind beschouwd mag worden. Ze speelde op zeer jonge leeftijd al klassieke muziek op de piano. Dit debuutalbum is gemaakt toen ze nog geen 20 was en de liedjes had ze geschreven op haar 17e, alle 10 helemaal zelf!

Tot het grote publiek is ze nooit doorgedrongen en dat komt omdat de muziek toch enigszins alternatief te noemen is. Ook door wat persoonlijke problemen en in al die tijd slechts 4 albums. Dan ben je geen superster. Maar zeer getalenteerd is ze, zonder enige twijfel. Ze heeft ook ooit samen mogen zingen met Johnny Cash (‘Father And Son’ van Cat Stevens), en dat mag ook niet iedereen, al komt ze daar niet heel goed uit de verf.

‘Criminal’ staat dus momenteel in de Jaderlandse Top 40 en op dat nummer komt ze wel helemaal goed tot haar recht, logisch het is haar eigen liedje. Opvallend ook aan al die liedjes is dat ze bijna allemaal langer duren dan 5 minuten. En dat heeft ook niet meegeholpen om op de radio te komen en een grote ster te worden. Maar misschien is dat ook haar doel helemaal niet geweest. De kans is dus best groot dat u Fiona Apple niet kent en dan wordt het zeker tijd om ‘Tidal’ eens te gaan luisteren.