Thriller

Het Album van de Week van week 11-2019:

Thriller – Michael Jackson

Beluister via Spotify

Er stond een ander album gepland als Album van de Week maar de actualiteiten brachten Bureau Jaderland er toe om op het laatste moment deze week dit 37 jaar oude album als Album van de Week te bombarderen. Dit terwijl juist nu veel radiostations Michael Jackson boycotten, brengen wij hem onder de aandacht. En we zijn bij Bureau Jaderland helemaal geen fan van hem. We hebben hem eigenlijk altijd al een rare snuiter gevonden, met zijn gekke danspasjes. Niet relevant natuurlijk, het gaat om de muziek. En daar zijn we ook niet echt fan van. Hij staat slechts 2 maal in de actuele Jaderlandse Top 5000 Aller Tijden.

Afgelopen vrijdag werd de 4 uur durende documentaire ‘Leaving Neverland’ uitgezonden waarin 2 personen uitvoerig verklaren als kind te zijn misbruikt door Michael Jackson. Goed gedocumenteerd, overtuigend, of een eenzijdig verhaal zonder weer en wederhoor? Daar gaat Bureau Jaderland verder niet over. Het enige dat we er over kunnen zeggen is dat de zanger zelf zich niet meer kan verdedigen en dat wanneer het enige bewijs verklaringen zijn, hoe overtuigend misschien ook, het nooit onomstotelijk vast kan staan.

Met alle respect voor de vermeende slachtoffers, Michael Jackson straf je er niet mee als zijn muziek niet meer gedraaid wordt. Hij zal zich heus niet omdraaien in zijn graf, of ze zullen hem moeten opgraven. En dan komen we bij de titel van het succelalbum: ‘Thriller’. Die komt met deze ontboezemingen toch in een andere context te staan. Of het nou waar is of niet, Neverland is een Thriller.

Het album blijft even goed als het was, daar verandert de documentaire niks aan. Dat sommige mensen zijn muziek niet meer willen horen, dat mag en is ook voor te stellen. Maar wij bij Bureau Jaderland is het vooral te doen om de muziek en niet om het gedoe erachter. Wij draaien ook rustig muziek van Cat Stevens, of Yusuf Islam zo u wilt. Wij juichen bekeringen tot de Islam niet toe maar het staat hem vrij en het maakt zijn muziek niet minder goed. Wij draaien ook rustig muziek van de Manic Streets Preachers terwijl we geen voorstanders zijn van communisme.

En wat ‘Thriller’ betreft, het is natuurlijk het bijna best verkochte album Aller Tijden dus slecht kan het niet zijn. Ik heb het album indertijd ook bewust meegemaakt. Ik had hem zelf niet in mijn bezit want ook toen was ik er geen fan van. Ik hoorde het vaak bij vriendjes thuis. Ik vond het wel opvallend hoeveel singles er van uitgebracht werden, 7 van de 9 nummers en hoeveel nummer 1 hits er op stonden, 3 maarliefst. Het titelnummer ‘Thriller’ zelf vond ik niet zo geweldig maar ‘Beat It’ natuurlijk wel. Is ook het enige Rock-nummer op het album, met Eddy Vanhalen op gitaar. Dat spreekt natuurlijk wat meer aan. En de mannen van Toto hadden ook een belangrijk aandeel in het album. Ooit begonnen als sessie muzikanten, maar in die tijd eigenlijk als band ook al succesvol. Best veel topartiesten werkten aan het album mee. Helemaal met het nummer ‘The Girl Is Mine’ waar Paul McCartney meezingt. Scheelde weinig of Freddie Mercury stond ook op de plaat, geloof het of niet.

Wie wel mee deed op de plaat en ook dood is, is Vincent Price. Hij staat niet vaak op vinyl, verder alleen nog een keer met Alice Cooper op diens album ‘Welcome To My Nighmare’. Ook daar is het vanwege zijn angstaanjagende stemgeluid, heel geschikt voor horror, en vandaar ook op het nummer ‘Thriller’.

Ik zou zeggen laat je geen schrik aanjagen. Als je de muziek mooi vindt, blijf er rustig naar luisteren. En als je het leuk vindt mag je er ook bij dansen, met of zonder hik.