living in another world

In de jaren tachtig had je doordeweeks tussen 6 en 7  ‘s avonds altijd de avondspits met Frits Spits op, toen nog, Hilversum 3. Soms kon hij niet en dan was er zijn vervanger Tom Blomberg. Ook wel ‘de dikke’ genoemd, door Frits Spits. Niet vanwege zijn postuur maar verwijzend naar waarschijnlijk een woordenboek of een encyclopedie. Omdat ‘de dikke Blomberg’ een nogal encyclopedische kennis scheen te hebben over popmuziek. Zulk soort figuren waren er toen ook al.

Nu herinner ik mij een avond in april 1986 toen Tom Blomberg de avondspits presenteerde. In dat uur bracht hij slechts 2 nummers ten gehore. Hij begon met de vaste rubriek, waarschijnlijk die met de 5 platen waarbij luisteraars er steeds eentje moesten verwijderen en vervangen door hun favoriete nieuwe liedje van dat moment. En die werd dan gedraaid. En dan is het 8 minuten over zes en daarna draaide Tom de nieuwe hit van Talk Talk zeker driekwartier non-stop, aan stuk aan elkaar gemixt. Hij moest er toen vanwege de reclame uit, en natuurlijk omdat de zendtijd afgelopen was, anders had het nog langer geduurd. Nou, van mij had het gemogen. Ik vond hem al schitterend, maar toen helemaal. Ik heb toen de 12″ gekocht, die duurde ook lang maar niet zo lang als toen op de radio.

Duidelijk is in ieder geval dat Tom Blomberg het ook een mooi nummer vond. In tegenstelling tot Adam Curry, hij draaide deze plaat ook ooit, hij kondigde de plaat af met de mededeling dat de saxofoon uit was en de mondharmonica in, en dat vond hij ‘bah’. Nu vind ik de saxofoon ook een prettiger instrument om naar te luisteren, maar de mondharmonica hoort gewoon bij dit nummer en het blijft gewoon een nummer om lekker vaak en lang naar te luisteren.

2 reacties

  • Dat was op 2 april 1986, de dag dat mijn nichtje geboren werd. Zat bij mijn (toen nog niet) schoonouders aan de keukentafel. Na een kwartier dacht ik, dat duurt wel erg lang. Super nummer, is me altijd bijgebleven.
    De extended mix: https://www.youtube.com/watch?v=9vRmoBg-Mlw

  • Ik herinner mij die avondspits ook nog goed,” Living In Another World” De aankondiging, het nummer, geweldig, er leek geen einde aan te komen. Ik reed twee keer per week tijdens de avond spits van Nijmegen naar Utrecht voor de avond HTS, De ramp met de Challenger was ook tijdens zo’n avondspits in dat jaar. Ik zoek deze extended mix zo af en toe en hoop hem ooit nog eens te vinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *