Hoch Wie Nie

Het Album van de Week van week 33-2019:

Hoch Wie Nie – Falco

YOUR TEXT

Het was 8 jaar geleden dat we het album ‘Hoch Wie Nie’ veelvuldig draaiden bij ons thuis, ook in de auto vooral, met name in onze vakantie. We waren in de Eiffel in de buurt van Daun. Mijn 3 jongens vonden het fantastisch toen. Ze vroegen er zelfs om, papa wanneer zet je Falco weer op? Ze hadden niks met de Duitse taal, maar omdat we in Duitsland waren sloeg het toch aan. En ook om de pakkende refreinen. ‘Alles klar Herr Kommissar’, ‘Vienna Calling’, ‘Rock Me Amadeus’, ‘The Sound Of Musik’, ‘Männer Des Westens’ en natuurlijk ‘Jeanny’. Allemaal nummers uit mijn eigen jeugd. Maar ‘Hoch Wie Nie’ is een dubbelalbum dus er stonden ook nog heel veel nummers op die ik helemaal niet kende. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er een Jeanny part II gemaakt was. ‘Coming Home’ heet het eigenlijk. Een totale flop, jammer eigenlijk want het is best een aardig nummer.

Zo staan er veel meer aardige nummers op de compilatie. Veel krakers zoals hiervoor genoemd. Maar ook veel subtielere nummers die ook zeker de moeite waard zijn. Zoals ‘Junge Römer’, ‘Nachtflugt’, ‘No Answer’, ‘Maschine Brennt’ en de ‘Titanic’. Al is die laatste alles behalve subtiel. Ook een van mijn favorieten is de Dylan cover ‘It’s All Over Now, Baby Blue’, die nu trouwens in de Tipparade staat maar dan Spirit, u weet wel die band die het intro van ‘Stairway To Heaven’ heeft uitgevonden. Maar de versie van Falco is natuurlijk half in het Engels en half in het Duits, dat is zo’n beetje zijn handelsmerk.

Verder staan er ook nog onbekende meezingers op, zoals ‘Emotional’, ‘America’, ‘Out Of The Dark’, ‘Egoist’. Om ze mee te zingen moet je ze wel kennen, maar dat was in 2011 geen probleem met die jongens van me.

Toevallig zijn we deze week ook in Duitsland op vakantie, nu in de Vulkaneiffel, net iets verder op. Dus er was alle reden om Falco weer aan te zetten. Maar helaas de jongens zijn nu wat ouder en ze konden het niet allemaal meer herinneren dat we Falco zo vaak draaiden, de vorige keer toen we in daar in de buurt op vakantie waren. Ze vonden er ook niet meer zoveel aan, die muziek van Falco. Een aanwijzing dat het toch wel een beetje kinderlijke muziek van Falco?

Dat is wat kort door de bocht. Ook al klinken niet alle liedjes even serieus en vaak vrij commercieel, vernuftig is het wel, creatief ook. Die Hans Hölzel, zoals hij officieel heet, is en blijft een onnavolgbare excentriekeling. Hij heeft nog steeds ontzettend veel fans, ook buiten Oostenrijk. Ook al is hij meer dan 20 jaar dood. Hij werd door een bus overreden in de Dominicaanse Republiek begin 1998. Aan het eind van het album ‘Hoch Wie Nie’ horen we een posthuum samengesteld nummer waarin fans het leven van Falco en zijn discografie samenvatten in een soort Tribute to Falco, leuk gedaan. Ook staat er een nummer getiteld ‘Hoch Wie Nie’ op. Dat is zeker niet zijn beste nummer, maar wel bijzonder want in de context van een verzamelalbum van overleden artiest (in de hemel?) is het een treffende titel voor het hele album. Zou Falco dat ooit hebben kunnen bevroeden toen hij dat nummer maakte?