Marillion.com

Het Album van de Week van week 35-2019:

Marillion.com – Marillion

YOUR TEXT

Na 20 jaar kom ik er achter dat Marillion met zanger Steve Hogarth toch nog wel aardige muziek heeft gemaakt. Het haalt het niet bij de albums uit de jaren 80 met Fish, maar die waren ook wel fenomenaal goed. De eerste 2 albums met Hogarth gingen nog wel, ‘Seasons End’ en ‘Holidays in Eden’, hoewel die ook al een stuk minder waren dan met Fish, maar daarna ben ik ze kwijtgeraakt. Zoals ‘Brave’ en ‘Anoraknophobia’ gingen ze echt op de experimentele toer en daar moet je van houden. Fish ben ik ook kwijtgeraakt, die heeft na 1997 ook geen fatsoenlijke plaat meer gemaakt.

Maar Marillion dus nog wel, met deze ‘Marillion.com’ uit 1999. Er zitten elementen in die helemaal niet des Marillion zijn. Zoals bijvoorbeeld in ‘Deserve’, met saxofoon en trompetten, maar het klinkt heel behoorlijk. ‘Rich’ ook een leuk nummer maar verveelt gauw. ‘Enlightened’ is in ieder geval een aansprekende titel omdat dat past in een project waar ik mee bezig ben, maar het is ook gewoon een sterk nummer. Er staan ook veel korte nummers op, en met kort bedoel ik 4 tot 6 minuten, dat voor Marillion vrij ongewoon is. Misschien om commerciële redenen.

Toch konden ze het niet laten en staan er 2 lange nummers op: ‘House’ duurt ruim 10 minuten, en ‘Interior Lulu’ zelfs langer dan een kwartier. Het is mij onduidelijk wat ze met deze nummers willen. En waarom ze zo lang zijn. Had ook in 5 minuten gekund. Maar voor wie het mooi vindt kan er extra lang van genieten. Ik vind het op een gegeven moment saai worden. Kennelijk ben ik geen echte Marillion fan. Nou ja dat ben ik wel, maar dan alleen van hun jaren 80 werk. Daarin werd ik onlangs nog eens bevestigd. ‘Blind Curve’ kwam voorbij en hoewel niet het beste van het album ‘Misplaced Childhood’ wel steengoed, beter dan welk nummer dan ook met Steve Hogarth. ‘Misplaced Childhood’ staat niet voor niks op 1 van de Jaderlandse Album Top 500 Aller Tijden. En als ‘Marillion.com’ op 1 komt van de Jaderlandse Album Top 20, dan bezet Marillion in beide album lijsten de eerste plaats. Een unicum.