Profetisch

Wat is het tegenovergestelde van een cover? Het origineel. Ja dat klopt, maar hier bedoelen we wat anders. Een cover is iets nadoen wat in het verleden al gebeurd is. Het tegenovergestelde daarvan is iets doen wat in de toekomst nog moest gebeuren. Iets profetisch? Kan zijn:

 

Leaving On A Jet Plane – John Denver Hij deed het, leaving on a jet plane, en hij stortte neer. Trouwens veel gecoverd dit nummer. Wilde het aanvankelijk ‘Oh Babe I Hate To Go’ noemen.
King’s Cross – Pet Shop Boys Nog geen jaar voor de brand in het Londense metrostation King’s Cross kwam het album Actually waar dit nummer op   staat uit. Het is bizar als je naar de tekst luistert: ‘…dead and wounded on either side …’. Toch gaat het nummer niet over brand. Het nummer is daarna wel op single uitgebracht en de opbrengst ervan is de nabestaanden van de   ramp ten goede gekomen.
All You Can’t Leave Behind – U2 Nog geen jaar voor 11 september 2001 uitgebracht album. Ver gezocht? Ga maar na, alles bij elkaar: De 4 popsterren staan in terroristen-outfit op een vliegveld op de cover van de CD. Dan alleen al de titels van de liejdes: ‘A Beautiful Day’ (voor de terroristen wel ja), ‘Stuck in moment you can’t get out of’ (voor de mensen boven in de   torens!), ‘Elevation’ !?, ‘In A Little While’ (dat klopt, het gebeurde in eens, en je hebt nog maar heel even), ‘Peace On Earth’ (dat is wat je juist dan het liefst zou willen), ‘When I   Look At The World’ (dat deed iedereen toen), ‘New York’ (daar gebeurde het), ‘Grace’ (Dat is wat je wenst als je boven in de toren zit, of in het vliegtuig). Nu heb ik 2 van de 11 titels niet genoemd (‘Walk On’ en ‘Kite’), maar daar kun je ook wel wat voor verzinnen. Nog niet overtuigd? Zegt de titel zelf al niet genoeg: ‘All That You Can’t Leave Behind’…
Katrina & the Waves Opgericht ruim 20 jaar voordat orkaan Katrina en haar golven verwoestend toesloegen op New Orleans en omgeving. Tot grote schrik ook van zangeres Katrina. Dit had zij zelf natuurlijk nooit kunnen bedenken. Maar wie wel?

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *