God Shuffled His Feet

Het Album van de Week van week 41-2019:

God Shuffled His Feet – Crash Test Dummies

YOUR TEXT

Het was 1994 toen ik deze muziek regelmatig op de radio voorbij hoorde komen. Het was in het najaar en ik liep stage in Zwitserland bij het op een na grootste bedrijf van dat land. Fantastische tijd dus deze muziek herinnert mij altijd een beetje aan mijn stageperiode van toen. Op het moment dat ze bij de zender Radio Vierezwansg een aantal pakkende fragmenten van dit album aan elkaar plakten, wist ik het zeker. Dit album moest ik hebben. Dus ik naar de Bahnhofstrasse waar ze echt een hele grote CD zaak hadden. Dat zie je tegenwoordig bijna niet meer, in het Spotify tijdperk, toch eigenlijk wel jammer. Maar ik doe er zelf ook aan mee.

Het album was natuurlijk geweldig. Zeker de eerste vier nummers. Waren ook de enige die ik kende. Die eerste vier nummers steken er daarom in het begin ver bovenuit. Maar naar mate ik het album beter leerde kennen steken die eerste vier er nog steeds ver bovenuit. Vanaf track 5 is en blijft het gewoon een stuk minder. Daarom staan ze ook aan het begin van het album. Als je in een CD zaak even een album gaat luisteren voordat je hem koopt, luister je alleen de eerste vier nummers, als die goed zijn, is de rest meestal ook wel goed. Maar niet bij dit album.

Ik heb niet hoeven luisteren in de CD zaak, ik wist al dat de eerste vier nummers goed waren, of in ieder geval de eerste drie, want ‘In The Days Of The Cavemen’ hoorde je niet op de radio. Maar dat heb ik lange tijd wel het beste nummer van ze gevonden.

Het leuke van deze band is dat de teksten altijd wat filosofisch zijn. Dat mag ik wel. Zoals die Brad Roberts dat bedenkt hoor je niet vaak. Hij heeft ook zo’n warme zware bariton stem, heel herkenbaar. Op het album dat hierna kwam vond ik het allemaal wat te filosofisch en toen ben ik ze kwijt geraakt. Ik denk meer mensen want je hoort al heel lang niks meer van ze. Het zijn ook niet meer van die commerciële nummers en dat hoeft niet erg te zijn, maar in het pré-Spotify tijdperk kwamen ze dan ook niet zo makkelijk tot je.

De Crash Test Dummies bestaan nog steeds, met nagenoeg dezelfde bezetting. Ook met de zangeres van toen, Ellen Reid. Het is een goed idee om eens enkele van hun latere albums te beluisteren en om deze Canadese band misschien te gaan herontdekken.