Zangstemmen

Er zijn zangers die technisch niet goed kunnen zingen, geen mooie zangstem hebben en geen hoog bereik hebben. Je hebt ook zangers die technisch perfect kunnen zingen, een mooie zangstem hebben en ook een hoog bereik. Ik heb er nog steeds geen sluitende verklaring voor waarom de zangers van de eerst genoemde categorie hoger in mijn Top 5000 staan dan die van de tweede genoemde categorie.

Ga maar na: Bruce Springsteen, Roger Waters, Fish, Joe Jackson, Wolfgang Diedecken (BAP), Neil Young, om er maar een paar te noemen, zijn geen zangers met een mooie zangstem of een groot bereik. Oké Neil Young heeft misschien wel een mooie stem, maar die man zingt gewoon vals, al doet hij dat wellicht opzettelijk. De genoemde mannen komen best aardig uit de verf, maar objectief bekeken (of beluisterd) zijn het eigenlijk geen goede zangers. En voeg Bob Dylan ook maar aan dit rijtje toe.

Gelukkig voor deze mannen gaat het daar ook niet om. Anders moesten we Placido Domingo en Luciano Pavarotti ook tot de lijst toelaten, en dat is ook best mooi, maar daar ken ik niet zo veel van. En wat zouden we in vredesnaam aan moeten met Marco Bakker en Ernst Daniel Smid. Ik heb er denk ik niet zoveel verstand van maar waarschijnlijk zijn dit veel betere zangers dan de hiervoor genoemde zangers. Maar ze passen niet in de Jaderlandse Top 5000. Maar wat niet is kan nog komen.

Nee, Springsteen, Waters, Fish en noem ze maar op, die hebben kennelijk wat anders mee waardoor ze toch hoog scoren in de lijst. Ik doe een poging:

  • De muziek: nou dat zonder meer. Een goed nummer vertolkt door een minder goede zanger blijft een goed nummer. Maar dat kan niet alles zijn.
  • Veel airplay: Dat zal zeker ook een factor zijn. Een bekende artiest heeft voordeel ten opzichte van een niet bekende artiest, om in de Top 5000 te geraken. Hier valt echter veel op aan te merken: Ik luister zeer weinig naar de radio. En Marillion (Fish) en ook BAP hoor je niet veel op de (nederlandse) radio.
  • Tekst: Dat kan op gaan voor andere lijsten, maar niet voor Jaderland, want daar speelt tekst geen grote rol.
  • Stijl en authenticiteit: Dit komt aardig in de buurt. Niet het stembereik, of een goede zangstem of welke technische zangaspecten spelen de belangrijkste rol voor het wel of niet bevallen van een zangstem, nee het is vooral het timbre wat je raakt of niet, en dan vooral ook in combinatie met de muziek, maar die komt echt op de tweede plaats.
  • Omstandigheden: Heel erg bepalend of je een liedje, een muziekstijl, een band of een zanger(es) mooi vindt zijn de omstandigheden waaronder je met een liedje kennismaakt, zeker wanneer je nog jong bent.

Samenvattend zijn in deze volgorde de factoren bepalend waarom je een zanger goed vindt:

  1. Stijl en authenticiteit (Bruce Springsteen)
  2. Muziek (Fish / Roger Waters)
  3. Omstandigheden (Wolfgang Niedecken)
  4. Zangkwaliteit (Freddie Mercury)
  5. Airplay (Joe Jackson / Billy Joel)
  6. Tekst (Bob Dylan)

Ik denk dat het zoiets moet zijn.