Iron Maiden Track-notities

Track-notities

 

We hebben hier geen hitsingle overzichten en dergelijke. Daar zijn we vanaf eind jaren 80 al niet meer zo in geïnteresseerd. Voor wie daar wel in is geïnteresseerd verwijzen we graag naar de Wikipedia, en dan vooral de engelstalige. Daar staat alles al vermeld. Sowieso is Iron Maiden geen band dat het moet hebben van hitsingles, er zijn albums waar helemaal geen singles van zijn verschenen. De Iron Maiden fans gaan toch voor het album. In dit hoofdstuk behandelen we alleen de nummers waar we (hopelijk) iets interessants over te melden hebben.

 

Run To The Hills

Een lekkere meezinger. Een hoempapa versie werd uitgevoerd door fans al wachtend voor de ingang voor het Iron Maiden concert. Leuke opwarmer.

 

2 Minutes To Midnight

Goed nummer, wordt nog wel eens gedraaid op Arrow. Hoewel ik weinig bewust naar teksten luister, kan hier het lugubere van de tekst je niet ontgaan: ‘2 minutes to midnight, to kill the unborn in the woods’. Jakkie!

 

The Rime Of The Ancient Mariner

Van al hun 15 studioalbums is dit het langste nummer met 13 minuten en 36 seconden. Het is een nummer dat bij ons in het gezin bekend staat als het lied met de krakende deur. Mijn oudste zoon, toen ter tijd hoog uit 4 jaar, zat achterin bij me in de auto en vroeg ‘papa wat hoor ik?’. Geen idee wat hij bedoelde. Het bleek bij het nummer van Iron Maiden te horen. In het rustige gedeelte dat na 4 minuten begint wordt er niet meer gezongen maar wordt er een spannend verhaal verteld over een zeeman van een paar honderd jaar geleden. Om het extra spannend te maken gaat er af en doe een deur open of dicht die nodig gesmeerd moet worden: de krakende deur dus. Het gekraak heeft de aandacht getrokken en thuis moest ik lied met de krakende deurs steeds weer opzetten en zijn broers moesten het ook horen. Sindsdien zijn mijn nabestaanden ook fan geworden van Iron Maiden.

 

Wasted Years

De eerste hit, althans in Nederland. Ook mijn eerste kennismaking met de muziek van de band. En het viel me mee, zo hard was de muziek dus eigenlijk niet eens. Maar het is ook een van de rustigere nummers. Een ballad is het niet want Iron Maiden maakt geen ballads, zelfs geen rock ballads. Ik was niet meteen wild enthousiast maar het had wel meteen mijn interesse. Aangestoken door hard rock vrienden leerde ik de andere nummers van het album Somewhere In Time kennen en vanaf toen ben ik altijd fan gebleven.

 

Caught Somewhere In Time

Tot nog niet zo lang geleden het beste nummer van de band. Het blijft wel het beste nummer van hun beste album. Het is het enige nummer dat in alle edities van de Jaderlandse Aller Tijden lijsten heeft gestaan. Wat dat betreft zouden wij dit lied kiezen als de signature song van de band. Dat is het natuurlijk niet, voor de fans zal dit gewoon 1 van de vele goede nummers zijn die de band gemaakt heeft en ieder kiest zijn eigen favoriet. En bij het grote publiek zal het volslagen onbekend zijn. Zo niet het volgende nummer.

 

Can I Play With Madness?

Eigenlijk het meest catchy nummer van de band. Een hit ook in hun meest succesvolle periode. Een nummer dat meteen bij de eerste keer horen al goed is. En anders dan bij veel andere nummers waarbij dat het geval is, blijft dit altijd lekker klinken.

 

Bring Your Daughter…To The Slaughter

De enige nummer 1 van Iron Maiden in Engeland en waarschijnlijk ook daarbuiten, op een paar Scandinavische landen na. Het zal geen welgemeend advies zijn mag ik hopen. Het zal ludiek bedoeld zijn, ik blijf positief. Misschien is dat dan een nummer dat een minder intelligent (mannelijk) deel van de bevolking aanspreekt, veel ook niet-Maiden fans, anders kom je niet op nummer 1. De fans kopen het album bedoel ik er mee. Het is in ieder geval niet het meest intelligente nummer van de band. Wij zouden een andere nummer 1 kiezen, dat moge duidelijk zijn.

 

Brave New World

Een beladen titel. Een titel die vaker voorkomt in de Jaderlandse Aller Tijden lijsten: van het prachtige War Of The Worlds een ruim 13 minuten durend stuk. En, waar het album naar verwijst, het welbekende boek van Aldous Huxley uit de jaren 30 van de vorige eeuw met een toekomstvisie die in ieder geval voor het grootste gedeelte (nog) niet is uitgekomen. Wel een aanrader om te lezen, is niet zo dik, lees je in een paar uurtjes uit. Behalve het boek is ook dit album en in het bijzonder dit nummer echt een aanrader. De jaren negentig waren voorbij en het geluid en het succes van de jaren 80 kwamen met dit album weer een beetje terug.

 

No More Lies

Toentertijd het mooiste nummer van het album Dance Of Death. Een lekker bombastisch nummer. In de Jaderlandse Top 40, dat destijds iedere week verscheen, is het het meest succevolle Iron Maiden nummer ooit. Later is dit nummer in de Jaderlandse Top 5000 voorbij gestreefd door het titelnummer van het album.

 

The Reincarnation Of Benjamin Breeg

Ondanks de duur van 7:21 minuten werd het de eerste single van het album A Matter Of Life And Death uit 2006. Ik vind het zelf een van de minst opvallende nummers van het album, maar het werd een nummer 1 hit in Zweden! Het kan niks te maken hebben met de nationaliteit van de persoon in de titel. Sterker nog, Benjamin Breeg heeft helemaal geen nationaliteit. De humor in deze daarentegen heeft wel degelijk een nationaliteit. Het blijven Engelsen dus nooit te beroerd voor een grap, zeker niet als het wat publiciteit op levert. Kijk op internet hoe het precies zit. Gelukkig was ik destijds even niet genoeg fan om het allemaal mee te krijgen.

 

When The Wild Wind Blows

Het beste nummer van Iron Maiden volgens de Stichting. Om die reden ook, als enige van Iron Maiden, op de Jaderland site voorzien van commentaar. Onderstaand de tekst zoals vermeld bij de commentaren op www.jaderland.nl . Het is geschreven in 2012 toen versie 1.23 de laatste Top 5000 versie was en When The Wild Wind Blows was daarin de hoogste nieuwe binnekomer. Enkele passages zullen dubbelingen zijn met delen uit deze Jadergrafie maar dat zij zo. 

“De hoogste nieuwe binnenkomer en terecht. Iron Maiden heeft hier een sterk staaltje geleverd. Zowel muziekaal als tekstueel.

Het mooie van dit nummer is dat er meerdere melodielijnen in zitten. Een beetje bombastisch, dat wel. Maar dan heb je er een paar gehad en dan begint er midden in het stuk weer een andere melodielijn. En aan het eind komt die van het intro weer terug. Het zit heel geraffineerd in elkaar. Wat dat betreft is die Steve Harris een meester-componist. Dat met die meervoudige melodiën en die bombastische repeterende accoorden is wel een beetje kenmerkend voor het recentere werk van Maiden, dat hoorde je ook al in de betere nummers van Dance of Death, maar het maakt dit nummer wel heel bijzonder.

Verder is de tekst wel interessant. Bruce zingt met nogal wat scepcis over een apocalyptische boodschap. De ‘wild wind’ zal vast een metafoor ergens voor zijn. Welke laat hij in het midden. Hij doet daarmee geen politieke uitspraak. Handig van hem want dat is commerciëel gezien het beste. Iedereen kan er in horen wat hij of zij wil.

Ik ben er getuige van geweest dat vorig jaar op 8 juni in het Gelredome de Iron Maiden zanger Bruce Dickinson nog steeds zo kan zingen als 30 jaar geleden. Ondanks zijn 58 jaar en al zijn vlieguren. Wel is hij wat minder atletisch inmiddels, maar dat hoor je in zijn muziek niet terug. We kijken uit naar het volgende album van deze ouwe rockers.”

 Een kleine rectificatie: in de tekst staat dat Bruce Dickinson 58 jaar is, maar dat is larie. In werkelijkheid moest Bruce toen nog 53 worden in 2011. Hij is van 7 augustus 1958.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *