Stippen en Superstippen

Stippen en superstippen

 

De Nederlandse Top 40 indiceert stijgers met een stip, en snelle stijgers met een superstip. Wij bij Bureau Jaderland noemen het gewoon stijgers, en de snelle stijgers noemen we superstijgers. Dit om een beetje onderscheid aan te brengen. En omdat een stip niets zegt over wat het doet, maar een stijger wel. Een ander verschil is dat de stippen en superstippen rond zijn, en de stijgers en superstijgers zijn rechthoekig. Tenminste bij de Jaderlandse Top 40 vanaf 2005. Daarvoor waren ze ook rond en heette het nog stippen en superstippen. Die rechthoeken zijn eerlijk gezegd niet eens ontstaan om te onderscheiden, maar nu vinden we dat juist wel goed. In het begin wilden we ze wel rond hebben maar dat was gewoon niet makkelijk te realiseren in Excel, waar alles wordt opgemaakt.

 

 

 

 

 

De stippen en superstippen werden bij de Nederlandse Top 40 niet vanaf het begin gehanteerd. De stippen zijn ergens in de jaren 70 ingevoerd. De superstippen pas in 1983. In de Jaderlandse Top 40 zijn ze wel meteen vanaf het begin gehanteerd en de regels zijn gelijk aan bij de Nederlandse Top 40.

 

De regels zijn als volgt:

  • Stijgers zijn er alleen voor de posities 1 tot en met 30
  • Superstijgers zijn er alleen voor posities 1 tot en met 25
  • Stijgt een lied naar een positie tussen de 30 en 11 (beide incl.) met minimaal 3 plaatsen dan, maar minder dan 10 plaatsen, verdient deze een stijger.
  • Stijgt een lied naar een positie tussen de 25 en 11 (beide incl.) met minimaal 10 plaatsen dan verdient deze een superstijger.
  • Stijgt een lied naar een plaats in de top 10 met 1 plaats maar maximaal 4 plaatsen, dan verdient het een stijger.
  • Stijgt een lied naar een plaats in de top 10 met tenminste 5 plaatsen, dan verdient het een superstijger.

Meer regels zijn er eigenlijk niet. Het geeft een mooi beeld als je deze regels in een tabel plaatst.

 

In de Nederlandse hebben of hadden ze een regel dat na een superstip een plaat nooit de eerst volgende keer mag zakken. Als dat volgens de verkoop- of luistercijfers zou moeten, dan blijft de plaat op dezelfde plaats steken, om meestal de week er na extra hard onderuit te gaan. Dat soort regels kennen we bij de Jaderlandse Top 40 niet. Een superstijger kan dus maar zo de week er dalen of zelfs de lijst verlaten. Al zou dat niet zo gauw gebeuren. Het is in ieder geval nog nooit gebeurd.

 

Uit de regels voor de stippen en stijgers volgen een paar interessante weetjez, om eens populair te doen. Hier komen ze:

  • Wist u dat een plaat minimaal 6 weken nodig heeft om zonder superstijger op nummer 1 te komen? (is nog nooit gebeurd)
  • Wist u dat een plaat minimaal 4 weken nodig heeft om zonder superstijger de top 10 te bereiken?
  • Wist u dat zonder stijgers of superstijgers een plaat niet hoger dan positie 11 kan komen en dat daar minimaal 11 weken voor nodig zijn? (is nog nooit gebeurd)
  • Wist u dat een plaat niet meer dan 4 superstijgers kan behalen zonder tussendoor te dalen?
  • Wist u den een plaat wel 17 stijgers kan behalen zonder tussendoor te dalen.

 

Onderstaand zijn de regels voor de stijgers en superstijgers heel mooi gevisualiseerd in een tabel.