Het fenomeen Sandra van Nieuwland

In oktober hebben nog weinig mensen van je gehoord, en voor de kerst heb je een prestatie neergezet waar alleen de Beatles en Bruce Springsteen ooit in de buurt kwamen. Zij stonden ooit met 3 nummers in de top 10 van de Nederlandse Top 40. Sandra van Nieuwland staat met 3 liedjes in de top 3! Op dit moment staat ze zelfs met 5 liedjes in de Nederlandse Top 40. Dat is ook nog nooit eerder voorgekomen.

Ook al zijn het covers, het is een geweldige prestatie en het is haar absoluut gegund. Maar hoe kan zoiets gebeuren? En hoe kan het dat dit haar overkomt terwijl ze niet eens in de finale kwam van The Voice of Holland?

Er zijn 3 belangrijke oorzaken:

  1. Op de eerste plaats is Sandra natuurlijk een geweldige zangeres met een heerlijke stem die kennelijk heel veel mensen aanspreekt (en mij zeer zeker ook).
  2. Op de tweede plaats komt het door het succes van het programma The Voice of Holland. Er kijken heel veel mensen naar die allemaal op het zelfde moment iets ontdekken (en per omgaande willen en (digitaal) kunnen aanschaffen).
  3. Zo, dit waren de open deuren. Dan de derde oorzaak. De Nederlandse Top 40 wordt tegenwoordig op een heel andere manier samengesteld dan vroeger. Vroeger ging het om de verkoopcijfers van de fysieke geluidsdragers. Platenwinkels moesten wekelijks lijstjes invullen en opgeven welke singletjes zij die week het meest verkochten. Om niet te veel schokbewegingen in de lijst te krijgen telde de positie van de week er voor ook mee. Kom dan maar eens op 1 nieuw binnen! Het zou weken hebben geduurd voordat je hetzelfde zou bereiken.
    Men is op een gegeven moment overgestapt op een andere meetmethode omdat singletjes niet meer goed verkochten. Men ging meten aan de hand van airplay en downloads. En dan krijg je een hele andere, veel dynamischere lijst. Het is de vraag of een nieuw iemand als Sandra van Nieuwland dit in de jaren 80 of 90 ook zou zijn gelukt. Zeker is dat dit nooit zo snel zou zijn gegaan.
    Omdat het uitbrengen van een fysieke geluidsdrager tijd kost, opstartkosten met zich meebrengt en de platenmaatschappij risico loopt of het wel of niet aanslaat, is het ook de vraag of een platenmaatschappij wel 4 singles tegelijk zou uitbrengen. Waarschijnlijk niet, zeker niet van een nieuwe artiest. Eerst eentje, een paar weken of maanden later de 2e, etc. Je moet dan intussen ook de aandacht van je publiek maar weten vast te houden. In het beste geval zou ze zeg in 6 maanden 3 of 4 nummer 1 hits hebben gehad en niet met 3 nummers gelijk in de top 40 hebben gestaan, zou ook al heel knap zijn, maar je weet het nooit zeker.

Een liedje op internet zetten kost in feite niets, en dan kijk maar hoe vaak het gedownload wordt. Het is dus eigenlijk Sven Kramer vergelijken met de tijden van zijn vader of met die van Ard Schenk. De technologische vooruitgang heeft die vergelijking onmogelijk gemaakt.

Neemt niet weg dat Sandra toch een unieke prestatie heeft neergezet. Want andere artiesten lukte zoiets tot nu toe ook niet. De winnares van de finale, Leona Philippo, komt niet eens in de buurt.

Sandra had in the Voice of Holland de pech dat de andere finalist ook een hele goede zangeres is. Leona zong in de halve finale op enig moment heel hoog en dan denk je hoger kan maar toen deed ze dat toch, en ook alles nog eens heel zuiver. Ja en dan kan het zo maar anders uitpakken.

Maar Sandra heeft eigenlijk helemaal geen pech. En dat straalde ze ook uit op het moment dat ze hoorde dat Leona door was. Ze nam het heel sportief op, ze bedankte het publiek nog even heel vriendelijk. Want ze weet, ik heb me laten zien, de mensen weten wat ik kan en het succes is er al. Eigenlijk heeft ze geluk, dat ze niet vast zit aan de contractuele verplichtingen die de finalewinst met zich zou hebben meegebracht. Nu kan zelf bepalen hoe ze het wil.

En hoe dan ook, in de volgende versie van de Jaderlandse Top 5000 zal Sandra van Nieuwland met meerdere nummers binnenkomen (en waarschijnlijk hoog).