Afsluiting van het Coronajaar 2020

Het jaar 2020 zit er op. De Jaarlijst van de Jaderlandse Top 40 is gemaakt, zelfs meerdere Top 100’s. Ook die van 2018 tot en met 2020, zelfs een gecombineerde Top 100 lijst met de het beste van 2000 tot en met 2004 er bij. Waar we in 2020 mee waren gestopt waren de rubrieken Tipparade en de Album Top 20, alsmede de Album van de Week. We hebben daar dan ook geen jaarlijsten van samengesteld.

Wat ook niet gedaan hebben, maar wel beloofd, is de jubileumuitgave van de Aller Tijden lijsten, de Top 10.000 Aller Tijden, de 30e editie om precies te zijn. Die zouden we eind 2020 uitbrengen. Maar die houdt u nog te goed. Verwacht hem in februari 2021.

Het was een bewogen jaar, dat 2020. Het coronavirus en de lockdowns beheersten de politiek en ook het openbare leven. Dat heeft ook zijn weerslag gehad in de muziek. Oudere muziek met toevallig toepasselijke teksten: ‘What the fuck is going on’, ‘Closer to the truth’, en nog veel meer. Maar ook nieuwe muziek over het onderwerp. Zowel van conformisten danwel gelovigen, zoals Alice Cooper en The Rolling Stones. Maar ook complotaanhangers of wakkeren, zoals Blink-182, Anti-Flag, maar ook Fish, Leo Sayer, en helemaal nieuw de nieuwe single van Eric Clapton, Stand & Deliver, geschreven door Van Morrison. Nog niet eerder hoorden we topartiesten zich zo duidelijk uitspreken tegen de lockdown maatregelen en het regeringsbeleid. De titel is trouwens interessant. Velen denken dat Engels een makkelijke taal is, maar vraag ze maar eens wat dat betekent: Stand & Deliver. Het blijkt niet tegen de bevolking gericht te zijn maar tegen de overheid. Het is veel gebruikt Amerikaanse uitdrukking dat een eigen leven is gaan leiden, maar komt oorspronkelijk uit Engeland en werd door struikrovers veel geroepen: Sta stil en lever je spullen in. In het lied van Clapton: Overheid halt en kom je verplichtingen na. Zoiets, de overheid wordt door Clapton zeg maar tot de orde geroepen.

Het nummer staat nog niet in de lijst, maar ik kan u vast verklappen dat het de eerste Week Alert van het nieuwe jaar zal zijn. Recentelijk hadden we ook corona gerelateerd nummer: 2020, de Tering! van de Heideroosjes. Het is het eerste Nederlandstalige nummer sinds heel erg lang, voor zover we kunnen nagaan sinds 20 jaar. Een van de vele bijzondere dingen in het nummer is dat je aan de tekst niet kunt opmaken of ze voor of tegen de lockdownmaatregelen zijn. Ze hebben het heel neutraal geformuleerd. Ze vinden het in ieder geval een bagger jaar. Maar daar zullen de meeste voor- en tegenstanders het over eens zijn. Het nummer kwam op 9 nieuws binnen, de hoogste van het jaar. Dat lukte ook Johnny Depp met Jeff Beck, die ook een lied hadden met corona als thema: Isolation, origineel van John Lennon.

Hoe het in 2021 zal gaan weet niemand, maar hoe dan ook, Bureau Jaderland gaat gewoon door met de lijsten. Met of zonder corona, de lijsten zullen worden gevuld met goede muziek. Proost.